SON DAKİKA
hava 16°



Google News

Pasif içiciler sigarada aktif duruma geçiyor!

Son Güncelleme :

18 Mart 2024 - 12:35

Pasif içiciler sigarada aktif duruma geçiyor!

Bursa Nev Esentepe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doktor Mustafa Kolsuz, sigaranın zararları ve pasif içiciler üzerindeki etkileri hakkında Bursada Bugün’e konuştu.

Sigaranın hem çevreye hem de insan sağlığına verdiği zarar bütün yaşamı etkilemekte. Bursa Nev Esentepe Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Doktor Mustafa Kolsuz, sigaranın yıllar içinde insan sağlığına uğrattığı zararları ve pasif içiciler üzerindeki etkilerini Bursada Bugün’e anlattı. Kolsuz, tütünün sebep olduğu hastalıkları beş başlıkta açıkladı. Kolsuz, “Tüm kanserlerin yüzde 30’u, kanserden ölümlerin yüzde 50’sinin ve akciğer kanserinin yüzde 90’nının nedeni sigaradır. Başta akciğer kanseri olmak üzere; ağız, burun, boğaz, özefagus (yemek borusu), mide, pankreas, karaciğer, böbrek, mesane, prostat, serviks ve diğer birçok organda kanser riskini arttırmaktadır. Kalp damar sisteminde, solunum sisteminde, üreme sistemi ve gelişimsel etkiler ve diğer sistemler üzerinde etkileri vardır” dedi.

KISA VADEDE SİGARANIN ZARARLARI                       

Sigara içenlerde akciğer kanseri riski içmeyenlerdekinden yaklaşık 20 kat fazla olduğunu belirten Kolsuz, sigara içmediği halde dumanına maruz kalanlarda bile akciğer kanseri riski içmeyenlerden üç kat fazla olduğunu vurguladı. Kolsuz, sigara içer içmez kısa dönemde ortaya çıkan etkileri şu şekilde sıraladı: “Kalp atışının hızlanması, kan basıncının artması, midenin asist üretmesi, böbreklerin olması gerekenden daha az miktarda idrar üretmesi, iştahsızlık, el ve ayak parmaklarına kan akışının zayıflaması, koku ve tat alma duyularının zayıflaması, akciğerlerdeki küçük liflerin ve havayollarının gerektiği şekilde çalışmaması, beyindeki kan akışının yavaşlaması, diş çürümeleri, midenin bozulması, gözlerin sulanması, baş dönmesi”

UZUN VADEDE SİGARININ ZARARLARI

Uzun dönem sigara kullanan insanların vücutlarında yaşanan değişime değinen kolsuz, sık sık öksürüğe maruz kaldıklarını ve dişlerde sarı ya da siyah lekelerin oluşmaya başladığına değindi. Kolsuz devamında, “Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık riski, kemiklerde kırılma riskinin artması, saçlarda dökülme, tırnaklarda sararma, kötü nefes kokusu, akciğerlerdeki ve kalptaki kan damarlarının daralması ve kalınlaşması, solunumla ilgili enfeksiyonlar, kalp krizi ve kalple ilgili hastalıklar, damar hastalıkları, astım, iktidarsızlık, felç, mide ülseri, parmaklarda kangren” diye sıralayarak tütünün uzun vadede zararlarını sıraladı.

ÇOCUKLARIN YÜZDE 40’I SİGARA DUMANINA MARUZ KALIYOR

Kolsuz, pasif içicilerin en az sigarana kullananlar kadar sağlık açısından risk taşıdığını belirterek çocukların yüzde 40’ı, sigara içmeyen erkeklerin yüzde 33’ü, kadınların yüzde 35’i pasif etkilenim riskiyle karşılaştıklarını açıkladı. Kolsuz, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 65 bin çocuk, pasif içiciliğe maruz kalmanın neden olduğu solunum yolu rahatsızlıkları sonucu yaşamını yitiriyor.  Sigaranın yanması sonucu ortama yayılan duman (yan akım), kansere neden olan maddeler açısından daha yoğundur, dolayısıyla ana akıma göre daha zehirli (toksik) özelliktedir. Sigara dumanından pasif etkilenimin ana kaynağıdır. Ana akıma göre daha küçük cisimcikler (partiküller) içerir, dolayısıyla, akciğer ve vücut hücrelerine daha kolay girer” dedi.