SON DAKİKA
hava



Google News

Gözler yarın açıklanacak TCMB’nin faiz kararında

Son Güncelleme :

25 Ekim 2023 - 10:59

Gözler yarın açıklanacak TCMB’nin faiz kararında

Merkez Bankası yarın faiz kararını açıklayacak. Banka, bir önceki toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 25,00’ten yüzde 30’a yükseltmişti. Yarın için piyasada genel beklenti ise yine 500 baz puan artışı olması yönünde. Yabancı ekonomistler de 300 baz puan ile 500 baz puan arasında faiz artışı görüşünde birleşirken parasal sıkılaşmanın etkisi için 2024’ü işaret etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yarın toplanacak.

Aynı gün saat 14.00’te faiz kararı açıklanacak. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25,00’ten yüzde 30’a yükseltilmişti.

Yabancı ekonomistler Merkez’in bu hafta politika faizini 300 baz puan ile 500 baz puan arasında artırmasını bekliyor. Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, TCMB’nin politika faizini 300 baz puan artırarak yüzde 33’e çıkarabileceğini belirtti.

Medley Advisors Piyasa Araştırma Başkanı Nick Stadtmiller de TCMB’nin gelecek hafta politika faizini 500 baz puan artırabileceğini kaydetti.

‘MB İÇİN ASIL ZORLUK 2024’TE’

”Etkin politika duruşu zaten politika faizinin önerdiğinden daha sıkı, bankalar müşterilerin lira mevduatları için yaklaşık yüzde 45 ödüyor” ifadelerini kullanan Stadtmiller, Merkez Bankası’nın politika faizini daha da artırarak bankacılık sektöründeki piyasa faiz oranlarındaki artışı yakalamaya çalıştığını söyledi.

Para politikasının gecikmeli hareket etme eğiliminde olduğunu vurgulayan Stadtmiller, bu nedenle son dönemde finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkilerinin ekonomide 2024 ortalarına kadar hissedilmesinin beklenmediğini ifade etti. Stadtmiller, Merkez Bankası için asıl zorluğun gelecek yıl Kur Korumalı Mevduat miktarını azaltırken liradaki istikrarı korumak olduğunu aktardı.

Deutsche Bank Stratejisti Christian Wietoska ise TCMB’nin faiz artırım döngüsüne devam edeceğini belirterek, bankanın ekim ayı toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35’e çıkaracağı öngörüsünde bulundu.

‘YIL SONU YÜZDE 40’A ÇIKABİLİR’

Politika faizinin yıl sonunda yüzde 40’a ulaşabileceğini aktaran Wietoska, ”Döviz kurundaki dalgalanmalar, ücret artışları ve vergi ayarlamalarının geçişkenlik etkilerinin azalmasını beklerken, enflasyon görünümü zorlu olmaya devam ediyor.

Son perakende satış verilerine göre yurt içi talepte normalleşme işaretleri olumlu yansıyabilir ancak pozitif çıktı açığını endişe verici olarak görmeye devam ediyoruz” dedi.

Ekonomistlerin yılsonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40 oldu.

SIKILAŞMANIN TAM ETKİSİ 2024’TE

JPMorgan Stratejisti Marko Kolanovic’e göre küresel merkez bankalarının agresif parasal sıkılaştırma kampanyasının etkileri 2024 yılında hissedilecek.

JPMorgan’ın yıldız stratejisti Marko Kolanovic’e göre küresel merkez bankalarının agresif parasal sıkılaştırma kampanyasının etkileri 2024’ün neredeyse tümünde hissedilecek. Pazartesi günü yayımladığı notta Kolanovic finansal koşulların 2022 başından beri sıkılaştığını, hızı yavaşlasa da sıkılaşmaya devam edeceğini ve tam etkisini 2024’ün büyük bölümünde göstereceğini belirtti.

Sıkılaşan finansal koşullarının gayrisafi yurtiçi hasılalara etkisinin görülmesi için tipik olarak 1-2 yıl gerekebildiğini belirten Kolanovic geçtiğimiz yılki ağır sıkılaşmanın etkisinin henüz yaşanmadığını savundu. Güçlenen doların küresel çapta hisse senetlerine baskı yaptığını belirten Kolanovic, defansif hisseleri ve enerji şirketlerini tercih etmeyi sürdürdüğünü belirtti.

 

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER