SON DAKİKA
hava 14°


Google News

Gözler TCMB’nin faiz kararında: Ekonomistler uyardı!

Son Güncelleme :

21 Kasım 2023 - 9:34

Gözler TCMB’nin faiz kararında: Ekonomistler uyardı!

Altın fiyatları geçen hafta rekor seviyeleri gördükten sonra yeni haftada dalgalı seyrini sürdürüyor. Peki altın fiyatlarında yön ne olur? Ekonomi uzmanlarının tahminleri neler? İşte detaylar…

Piyasalarda yaşanan dalgalı seyir vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Altın fiyatları tırmanışını sürdürürken vatandaşlar yeni rekorların gelip gelmeyeceğini merak ediyor.

Milliyet’in haberine göre, Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ata Yatırım Genel Müdürü Mehmet Gönen açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Altın, İsrail-Filistin çatışmasının büyüme riskinden dolayı gördüğü artışı bir miktar geri verdi. Ancak halen yüksek seviyelerde. Yurt dışında faiz artırımlarının sonuna gelindiği konuşuluyor. Bu da altın’ı destekler. Çok fazla gerileme beklemiyoruz.

1850 LİRA SEVİYESİ BU YIL BİTMEDEN KIRILIR MI?

Mevcut gidişatta TL dolara karşı ayda %2,5 civarı değer kaybediyor. Bunu hesaba katarak 1850 seviyesinin gayet mümkün olduğunu değerlendiriyoruz.

YIL SONU ÖNCESİNDE ALTIN ALACAKLARA BİR UYARINIZ VAR MI?

Altın, kısa vadede çok oynak, uzun vadede de enflasyon kadar değer kazanan bir tasarruf aracıdır. Normalleşen para politikası sonrası, mevduat ürünleri -daha az oynaklıkla- enflasyona karşı korunmayı yine sağlayabilir.

PİYASALARIN SEYRİ NE OLUR?

Altın, Merkez Bankamızın kararlarından çok, global faiz piyasalarına bağlı hareket eder. Özellikle ABD faizlerine dair gelişmeler altın’ın seyrinde daha etkili olacaktır.

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: Altında geçtiğimiz hafta 2000 $ seviyesine yaklaşılması bir miktar kar satışlarına neden oldu. Küresel piyasalarda jeopolitik risklerin etkisinin azalması, ABD’den gelen enflasyon verisinin beklenti altında gerçekleşmesi ve beraberinde tahvil getirilerinde görülen gerilemeyle birlikte altında geri çekilme gözlemledik. Geçtiğimiz haftadaki alımların hafta başlangıcında satışla karşılaşması her ne kadar olumsuz olarak algılansa da Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerinde görülen artışla beraber altında yükseliş momentumunun korunacağını düşünmekteyiz.

Gram altında 1775 TL desteği üzerinde kalıcılık sağlamaya devam ediyor. Bu seviye korunduğu sürece rekor seviye olan 1850 TL direncinin aşılabilme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz. Olası geri çekilmelerde ise 1730 TL desteğini takip ediyor olacağız.

ŞU ANDA ALIM YAPMAK MANTIKLI MI?

Orta vade programda dolar kuruna yönelik beklentiler ve Fed’e yönelik faiz indirim beklentilerinin sıcak olacağı bir yılda altın yatırımlarının artabileceği görüşündeyiz.

BU HAFTA MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLAYACAK. KARAR SONRASI DOLAR VE ALTINDA BİR DEĞİŞİM BEKLİYOR MUSUNUZ?

Bu hafta TCMB‘den faiz kararını alacağız. Piyasa beklentileri 250 ila 500 baz puan aralığında şekilleniyor. Kurum olarak 500 baz puan artırım yapılarak politika faizinin %40 seviyesine gelmesini bekliyoruz. Bu senaryoda piyasalarda volatiliteni artacağını düşünüyoruz. Döviz, altın ve Borsa İstanbul’da meydana gelebilecek geri çekilmelerin alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği görüşündeyiz.”

YORUM ALANI

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURLARI

Dolar DOLAR

ALIŞ

28,8662

SATIŞ

28,8894

FARK

% 0.02
Dolar EURO

ALIŞ

31,4564

SATIŞ

31,5160

FARK

% -0.02
Dolar İNG. STERLİNİ

ALIŞ

36,7101

SATIŞ

36,7869

FARK

% 0.63
Dolar İSV. FRANGI

ALIŞ

33,2169

SATIŞ

33,2474

FARK

% 0.79
Dolar KAN. DOLARI

ALIŞ

21,3739

SATIŞ

21,3925

FARK

% 0.5
Dolar ÇEYREK ALTIN

ALIŞ

3.072,94

SATIŞ

3.140,52

FARK

% 1,65
Dolar GRAM ALTIN

ALIŞ

1.920,59

SATIŞ

1.920,81

FARK

% 1,65
Dolar BITCOIN

FİYAT

1.126.121

DEĞİŞİM

3.026

ÇOK KAZANANLAR

ÇOK KAYBEDENLER

İŞLEM GÖRENLER