SON DAKİKA
hava 14°



Google News

EYÜP İL’DEN DEPREM AÇIKLAMASI; “NE ACIDIR Kİ, BİR ARPA BOYU DAHİ YOL ALAMADIK”

Son Güncelleme :

06 Kasım 2023 - 20:37

EYÜP İL’DEN DEPREM AÇIKLAMASI; “NE ACIDIR Kİ, BİR ARPA BOYU DAHİ YOL ALAMADIK”

Bandırma Elektronikçiler ve Elektrikçiler Odası Başkanı Eyüp İl, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden sonra Bandırma Belediyesi öncülüğünde çeşitli toplantılar yapılıp radikal kararlar alınacağının belirtildiğini ancak hala bir arpa boyu dahi yol alınamadığını söyledi.

Bandırma Elektronikçiler ve Elektrikçiler Odası Başkanı Eyüp İl, yapı denetim mekanizmalarının saha işleyişinde yapı güvenliği açısından önemli bir açık bulunduğunu ve bu konuyu Bandırma Belediyesi’ne iletmelerine rağmen ancak 5 ay sonra yanıt alabildiklerini, bu yanıtın da olumsuz yönde bir yanıt olduğunu ifade etti.

Eyüp İl açıklamasında şunları söyledi; “Her depremden sonra ülkeyi idare eden mekanizmalar inşaat sektöründeki bir takım kanun ve maddeleri hemen işleme koyarlar. Şunu açıkça söyleyebilirim ki ülkenin en büyük problemlerinden biri de bu olsa gerek. Çünkü proje ve saha birbirini tutmuyor. Sahada çok açık kapı kalıyor.

6 Şubat depremlerinden sonra bölgemizde hangi dersler çıkartıldı diye baktığımız zaman, ne yazık ki hiçbir ders çıkartılmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. 1999 yılında meydana gelen depremden sonra, ülke mevzuatına yapı denetim kuruluşları diye bir mekanizma eklendi. Bu mekanizma yapıları tepeden tırnağa inceler ve can-mal güvenliğini sağlar ancak bakıyoruz ki yeni bitmiş binalarımız bile depremlerde yerle bir oluyor. Tasarı olarak her şey yerine oturmuş olabilir ama saha bunu böyle yaşamıyor. Bu da demek oluyor ki yapı denetim mekanizması görevini ve yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmiyor.

İnşaatlarda denetim hala sıfır. Bir şey değişmedi. Depremden önce Bandırma Belediyesi’ne belirtmiştik.

6 Şubat depremlerinden sonra Bandırma’da bir takım sivil toplum kuruluşları ve Bandırma Belediyesi öncülüğünde toplantılar yapılmasına rağmen radikal anlamda bir yol alınamadı. İnşaatlarda denetim hala sıfır. Bir şey değişmedi. Depremden önce Bandırma Belediyesi’ne belirtmiştik. Su tesisatçısı, doğalgazcı, asansörcü, elektrikçinin faaliyet gösterdiğine dair eş zamanlı ve ıslak imzalı belgeleri ruhsat aşamasında dosyalarda bulunsun. Çünkü Bandırma Belediyesi bu işi kimin yaptığını bilmiyor. Bandırma Belediyesi yapı denetim şirketlerinden kanun gereği sıvacıdan, betoncudan, demirciden belge istiyor ama su tesisatçısı, doğalgazcı, asansörcü ve elektrikçi gibi meslek dallarının belgelerini istemiyor. Bu işleri kimin yaptığı kayıp. Sıvacı, betoncu ve demircinin ise belgeleri her dosyaya girip çıkıyor. Yani dosyada evrak tamamlayan bir kâğıt parçası gibi belediyeye veriliyor. Bu adam yaşıyor mu, hala faal mi, bu bölgede mi, kontrolü yapılmıyor. Dosyası tamamdır denip geçiliyor.

Biz Bandırma Belediyesi’ne bu konu ile ilgili 6 Şubat depremlerinden bile daha önceki bir tarihte yazı yazdık. İnşaatlarda faaliyet gösteren meslek gruplarından oda faaliyet belgesi, vergi faaliyet belgesi, ustalık belgesi gibi belgeleri istemelerini önerdik. Ki bu konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşü de var. Biz bunu kendilerine ilettik. Bize 5 ay sonra Bandırma Belediyesi’nden bir cevap geldi. Bu yazı da böyle bir mecburiyetlerinin olmadığını belirtiyorlar. Bir mecburiyet olması gerekmiyor, evet ama bu konunun ortak akılla sisteme dahil edilmesi gerekiyor.

Dolayısıyla 6 Şubat depremlerinden sonra Bandırma olarak ne acıdır ki, biz bir arpa boyu dahi yol alamadık. Vatandaş ev alırken yapı denetime değil, müteahhitte baksın. Yapı denetime güvenip ev almasın.”

Haber: Umut Osman Sunci