SON DAKİKA
hava



Google News

BANDIRMA’DA MEME KANSERİ FARKINDALIK SEMİNERİ: ERKEN TANININ ÖNEMİ VURGULANDI

Son Güncelleme :

25 Ekim 2023 - 15:56

BANDIRMA’DA MEME KANSERİ FARKINDALIK SEMİNERİ: ERKEN TANININ ÖNEMİ VURGULANDI

Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde, Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı (Pembe Ekim Ayı) etkinlikleri kapsamında, “Meme Kanseri Farkındalık Semineri” gerçekleştirildi. 

Bandırma Ticaret Odası Kadın Girişimciler Kurulu tarafından “Meme Kanseri Farkındalık Semineri” organize edildi. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuğçe Karaçay ve Emekli Öğretmen Sibel Ertem’in sunumuyla düzenlenen seminerde, kendi kendine meme muayenesinin ve meme kanserinde erken tanının önemi örneklerle ortaya koyuldu.

Seminerde ilk sunumu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuğçe Karaçay yaptı. Meme kanserinin dünyada ve ülkemizde kadınların en çok karşılaştığı kanser türü olduğunu kaydeden Karaçay, “Türkiye’de kadın kanserlerinin %28’ini meme kanseri oluşturmaktadır.” dedi.

Op. Dr. Tuğçe Karaçay, meme kanserinin risk faktörlerini ise yaş, aile hikayesi, endojen ve ekzojen hormonal faktörler, obezite, diyet (beslenme şekli), alkol ve sigara kullanımı, bazı meme hastalıkları, geçirilmiş meme kanseri öyküsü, çevresel faktörler şeklinde sıraladı.  “Meme kanserinin erken teşhisinde en etkili araç, kendi ellerimizdir,” sözleriyle sunumuna devam eden Op. Dr. Tuğçe Karaçay, “Kendi kendine meme muayenesi (KKMM) üzerinde yaplan çalışmalara göre düzenli yapılan KKMM ile bir toplumda meme kanseri evresinin düşeceği ve yaşam sürecinin olunlu yönde etkileneceği bildirilmiştir. Her ay düzenli KKMM uygulayan ve uygulamayan kanser hastaları karşılaştırılmış; KKMM düzenli yapılanlarda tümör çapının yapmayanlara göre daha küçük olduğu saptanmıştır,” ifadesinde bulundu.

Sütyen kullanımı konusunda kadınları uyaran Op. Dr. Tuğçe Karaçay,  “Mesela özel alanlarınızda, evlerinizde mümkünse sütyen takmayın. Sütyen kullanımının meme kanseri riskini arttırdığı bir gerçektir,” dedi. Op. Dr. Tuğçe Karaçay, “Meme kanserinde erken tanı çok önemlidir,” vurgusuyla sunumunu tamamladı.

Emekli Öğretmen Sibel Ertem ise sunumunda kendisinin de bir meme kanseri hastası olduğunu ifade ederek,” Ben erken tanı koyulamadığı için annemi meme kanserinden kaybettim. Tabi kendim de aile öykümden dolayı risk grubundaydım. Bu yüzden düzenli olarak hep kendi kendime meme muayenemi yaptım. Vücut size ip uçlarını veriyor. Elime bir kitle geldi ve olduğum muayene sonucu meme kanseri olduğum ortaya çıktı. Erken teşhis gerçekten çok önemlidir,” dedi.

Seminerin sonunda, meme kanserine yönelik ücretsiz sağlık hizmeti vermek amacıyla, 5 şanslı kişi belirlemek üzere bir çekiliş yapıldı.