
Marmara Denizi’nde incelemelerde bulunan Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, bölgede baş gösteren müsilaj sorununun deniz suyu sıcaklığındaki artış ve kirlenmeden kaynaklandığını, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde ilkbaharda yeniden tehdit oluşabileceğini ifade etti.
Marmara Denizi’ni etkisi altına alarak tüm yurtta endişeye sebep olan ve uzun süre gündemden düşmeyen müsilaj (deniz salyası) konusu yeniden gündeme geldi. Bölgede araştırmalarda bulunan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Geomatik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, müsailajın nedenlerinin Marmara’da hala etkili olduğunu ve önlem alınmaması halinde bu meselenin ilkbaharda yeniden tehlike arz edeceğini belirtti.
Kutoğlu, Doç. Dr. Ali ihsan Şekertekin ve yüksek lisans öğrencisi Fatemeh Ghasempour ile yürüttükleri “Denizlerimizdeki İklim Değişimine Bağlı Parametrelerin Takibi” isimli çalışmada çeşitli uydu verilerini kullanarak Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki deniz suyu sıcaklığı ve askıda madde değişimlerini inceledi.
İklim değişimine bağlı olarak tüm denizlerde zaten bir ısınma söz konusu olduğuna dikkati çeken Kutoğlu, şunları kaydetti:
“Bunun yanında denize dış ortamdan yapılan deşarjlar deniz suyunun konsantrasyonun değişmesine neden olarak hem deniz suyunun daha da ısınmasına hem de müsilaj üreten organizmaların daha da çoğalmasına neden oluyor. Deniz suyundaki ısınma aynı zamanda denizlerdeki akıntı rejimlerinin de değişmesine neden olabilir. Tüm bu koşullar oluştuğunda özellikle bahar aylarında deniz suyunda ani sıcaklık değişimleri ‘müsilaj patlamasına’ neden olacaktır. Nitekim bu yıl Marmara Denizi’nde böylesi bir durum yaşadık.”