
Bulgular, modern kuş kuluçka şeklinin yüz milyonlarca sene önce uçmayan dinozorlardan gelmiş olabileceğine işaret ediyor.
Çin’in Jiangşi eyaletinde 66 milyon sene öncesine ait fosilleşmiş bir dinozor yumurtasının içinde embriyo bulundu.
Fosilleşmiş dinozor yumurtası 2000 de Jiangşi eyaletinde Ganzhou’da taş madenciliği yapan Yingliang Stone adlı bir şirket tarafından keşfedildi.
O dönemde dinozor fosilleri bulduklarından şüphelenen şirket çalışanları, fosilleşmiş yumurtayı depoya kaldırdı.
2010 senesinde yumurta içerisindeki kemiklerin fark edilmesinin ardından fosilleri incelemeye başlayan bilim adamları, yumurtalardan birinin ‘Bebek Yingliang’ adını verdikleri bir embriyo içerdiğini belirtti.
İncelemelerin bulguları, hakemli dergi iScience’da yayınlandı. Bebek Yingliang’ın keşfinden ötürü çok heyecanlı olduklarını aktaran, çalışmanın yazarı ve İngiltere’nin Birmingham Üniversitesi’nde araştırmacı Fion Waisum Ma, yapmış olduğu açıklamada, “Dinozor embriyoları en nadide fosillerden bazıları ve çoğunun kemikleri yerinden çıkmış halde eksik oluyor” dedi. Fion Waisum Ma, fosilleşmiş yumurtanın ‘mükemmel bir şekilde korunmuş’ olduğunu söyleyerek bunun, dinozorun büyüme ve üreme süreçlerine ilişkin pek çok soruyu yanıtlamaya yardımcı olduğunu kaydetti.